Boyun Kemiği Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Boyun Kemiği Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kemiği Düzleşmesi

Boyun Kemiği Düzleşmesi, son yıllarda özellikle genç nüfusta artış gösteren, doğuştan değil sonradan gelişen bir fiziki rahatsızlıktır. Özellikle uzun saatler bilgisayar başında zaman geçiren veya aşağı bakarak çalışan kişilerde ya da örgü, dantel gibi el işi yapan kişilerde boyunda bulunan omurların zaman içinde S şeklini kaybedip düz bir hale gelmesi durumudur.

Boyun Kemiği Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun kemiği düzleşmesi, özellikle uzun saatler aynı pozisyonda çalışmak ya da uzun saatler bilgisayara bakmak veya aşağı bakarak çalışmak gibi durumlarda ortaya çıkar. Proje çizen mimarlar, mühendisler, bilgisayar ile ilgili mesleklerde çalışanlar ve örgü gibi el işi yapanlar en sık bu hastalığa yakalananlardır. Bunun yanında boyun kemiğinde düzleşme yanlış yastık seçimi ya da yanlış pozisyonda yatma sebebi ile de gerçekleşebilir. Kişinin gün içinde aşırı yorulması, boynuna aşırı yük bindirmesi, sürekli ağırlık kaldırarak spor yapması ya da ağır kaldırmak zorunda kaldığı işlerde çalışması da boyunda bulunan omurların S şeklini kaybedip düzleşmesine sebep olabilir. Gündelik hayatın stresi ve son yıllarda artan teknolojik aletlerin kullanımının yaygınlaşması, özellikle gençlerin sosyal medya ile sürekli haşır neşir olmaları son yıllarda bu rahatsızlığın genç yaşlara inmesine sebep olmuştur. Boyun kemiğinde düzleşme tedavi edilmez ise boyun fıtığına kadar ilerleyebilir.

Boyun Kemiği Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun kemiğinde düzleşme sorunu ile hekime başvurulduğunda öncelikle MR çekilerek civar sinirlere baskı yapılıp yapılmadığı tespit edilmelidir. Baskı var ise uygun görülen fizik tedavi ile egzersiz yapmak ve boyunluk ile bölgeyi desteklemek gerekir. Boyun kemiğinde düzleşme rahatsızlığında ilk yapılacak şey, bir boyunluk ile boynu desteklemek ve baskıyı azaltmaktır. Boyunluk hem boynun şeklini korumaya yardım edecek hem de baskının azalarak ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Hekimin uygun göreceği ağrı kesiciler ile bölgede oluşacak ağrıların tedavisine yardımcı olunabilir.

Önleme ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Boyun kemiğinde düzleşme zamanında tedavi edilmez ise nörolojik bazı hastalıklara yol açabilir ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Tedavi sürecinde hastalar özellikle ağır işlerden kaçınmalı, tedavi sonlanana kadar duruş bozukluklarına dikkat etmeli ve mümkün olduğu kadar dinlenmelidir. Ayrıca, ergonomik çalışma koşulları sağlamak, düzenli egzersiz yapmak ve doğru yastık kullanmak gibi önlemler de bu rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.

Ergonomi ve Doğru Duruş

Ergonomik çalışma koşulları sağlamak, boyun kemiği düzleşmesini önlemede önemli bir rol oynar. Bilgisayar ekranının göz hizasında olması, dik oturmak, sık sık molalar vererek boyun egzersizleri yapmak, doğru yastık ve yatak seçimi gibi önlemler bu rahatsızlığın oluşmasını engelleyebilir.

Sonuç

Boyun kemiği düzleşmesi, modern yaşam koşulları ile birlikte artış gösteren önemli bir sağlık problemidir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlığın ilerlemesi durdurulabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir. Önlem almak ve ergonomik önlemler ile bu rahatsızlığın önüne geçmek mümkündür. Sağlıklı bir yaşam için doğru duruş ve ergonomik çalışma koşullarına dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boyun Fizik Tedavi

Boyun Fizik Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baş Boyun Kanserleri Belirtileri ve Tedavisi

Baş Boyun Kanserleri Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri