Boyun Kası Geliştirme Nasıl Yapılır?
20 Temmuz 2024

Boyun Kası Geliştirme Nasıl Yapılır?

Boyun Kaslarını Geliştirme

Boyun kaslarını geliştirmek, sadece estetik açıdan daha güçlü ve şekilli bir boyun elde etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda boyunla ilgili çeşitli sağlık sorunlarını gidermede de yardımcı olabilir. Boyun kasları, vücudun önemli kas grupları arasında yer alır. Vücut düşme ve çarpma gibi durumlara maruz kaldığında, sağlam boyun kasları kişinin hayatta kalma şansını artırır. Boyun kaslarının geliştirilmesi için aşırı yüke gerek yoktur. Boyun kasının arka tarafı, trapez kasının uzantısıdır ve bu kasla ilgili yapılacak çalışmalar, boyun kaslarının gelişmesine katkı sağlar. Bir mekik hareketi yaparken bile, boyun kaslarının ön kısmı çalışır. Ayrıca izometrik kasılma yöntemi sayesinde de boyun kasları güçlendirilebilir.

Boyun Kaslarını Geliştirme İçin Yapılacak Hareketler

Arka Boyun Kasının ve Trapez Kasının Güçlendirilmesi:

Yüksekçe bir yere yüz üstü uzanın. Baş ve boyun dışarıda kalacak şekilde yerleşin. Eller boynun arkasına konularak, fazla gerilim verilmeden baş yukarıya kaldırılır. Bir saniye kadar yukarıda tutularak, yavaşça aşağıya indirilir. Hareket yapılırken, vücut sabit kalmalıdır. Yapılan hareket sadece boyun kaslarıyla gerçekleştirilmelidir.

Ön Boyun Kasının Güçlendirilmesi:

Yine yüksek bir yere sırt üstü uzanın. Başınız ve boynunuz dışarıda kalsın. Ellerinizi alnınıza yerleştirerek, başınızı öne doğru itin. Boynunuza fazla gerilim vermeyin. Bir yandan başınızı yukarıya iterken, diğer yandan ellerinizle direnç gösterin. Bir saniye kadar bu şekilde kaldıktan sonra, yavaşça eski haline dönün. Bu sırada vücut sabit kalmalıdır. Hareketi boyun kaslarınızla yapın.

İzometrik Boyun Egzersizleri

İzometrik kasılma yöntemiyle boyun kasları güçlendirilebilir. İzometrik kasılmada hareket bulunmamaktadır. Çalışma sırasında kas hareket etmek isterken, elle hareket ters yönde engellenir. Bu sayede kas gerekli olan zorlamayı yaşar. Bu çalışmalarda herhangi bir sakatlanma riski bulunmamaktadır. Genellikle fizik tedavi amaçlı kullanılırlar. Bu egzersizler, masa başında çalışan ve boyun ağrısı çeken kişilerde, boynunda kireçlenme olan ve boyun fıtığı çeken kişilerde boyun kaslarının güçlenmesini sağlar ve ağrıların geçmesinde etkilidir. Egzersizlerin günde 3 defa, beşer saniye yapılması çok faydalı olur.

İzometrik hareketler sırasında eller alın bölgesine ve başın arkasına konularak, boyun kası kullanılıp öne ve arkaya doğru baş hareket ettirilirken, ellerle buna direnç gösterilir. Bu hareketlerde boynun ön kası, arka kası ve trapez kası çalıştırılmış ve güçlendirilmiş olur. Diğer hareketlerde eller başın sağına ve soluna konularak, bu sefer yanlara doğru direnç gösterilir. Son egzersiz çalışmalarında boynun ön tarafındaki adem elması kemiğinin yanlarındaki kaslar ile elin yerleştirildiği başın ön kısmındaki kaslar çalıştırılır. Egzersiz sırasında el başın ön yan tarafına konur. Baş ele doğru itilirken, elle aksi yöne baskı uygulanır.

Ekstra Bilgiler

Boyun kaslarını geliştirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
  • Egzersizleri düzenli ve kontrollü bir şekilde yapmak, ani hareketlerden kaçınmak önemlidir.
  • Isınma ve soğuma hareketlerine yeterli süre ayırarak kas sakatlanmalarının önüne geçilebilir.
  • Günlük yaşamda da doğru postürü koruyarak boyun kaslarının gereksiz zorlanmasını engelleyebilirsiniz.
Boyun kaslarını geliştirme egzersizleri, sadece fiziksel sağlık açısından değil, aynı zamanda zihinsel rahatlama ve stresin azaltılmasında da etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Boyunda Beze Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Boyunda Beze Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Düzleşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Güncel

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?