Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Boyun Omurları

Boyun omurları, baş ile vücudu birbirine bağlayan ve başın desteklenmesini sağlayan önemli bir yapı birimidir. Boyunun esnekliği ve hareket kabiliyeti, boyun omurları sayesinde sağlanır. Boyun omurları, başın sağa, sola, aşağı ve yukarı hareket etmesini mümkün kılar. Omurların bağlı olduğu ve tüm vücudu destekleyen kemik yapısına omurga adı verilir. Omurga, boyundan başlayarak kuyruk sokumuna kadar devam eden ve vücudun dik durmasını sağlayan bir kemik yapıdır. Hafif bir 'S' şekline sahip olan omurga, toplamda 33 omurdan oluşur ve bunların yedi tanesi boyun omurlarıdır. Bu yedi omurdan iki tanesi, boynun kafatasına bağlanmasını sağlar. Boyun omurları arasındaki diskler, omurların birbirine sürtünmesini engelleyen ve jöle kıvamında yastıkçıklardır. Disklerin görevi, üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt seviyelerdeki omurlara iletmektir. Boyun omurları, vücudumuzdaki hareketli omurların en küçükleridir ve üzerlerinde delikler bulunur. Bu delikler, üst üste gelerek bir kanal oluşturur ve bu kanaldan beyne giden arter geçer.

Boyun Omurlarının Özellikleri

Boyun omurlarını, diğer omurlardan ayıran en büyük özelliklerinden biri, enine çıkıntılarının içindeki deliklerden vertebral damarların geçmesidir. Boyun omurlarında omur delikleri üçgen şeklindedir ve tabanları önde bulunur. Enine çıkıntıların ucu ikiye çatallanmaktadır ve iki tüberkül içerir. Önde bulunan tüberküle tuberculum ventrale, arka kısımda bulunana ise tuberculum dorsale denir. Boyun omurlarında bulunan eklem çıkıntılarının uçlarındaki eklem yüzeyleri, bir kalem gibi kesik olup, üstte bulunanlar yukarı ve arkaya, altta bulunanlar ise öne ve aşağıya bakar. Diğer diken çıkıntılarının tepesi boyun omurlarında iki tüberküllüdür. Omurların cinsi enine uzun ve ön bölümleri arkadan daha yakındır. Ayrıca üst yüzeylerinin yanlarında yarım ay biçiminde çengel adı verilen iki kabartı vardır. Alt yüzeylerinin yanlarında da alttaki komşu omurun çengellerini içine alan iki çentik bulunur.

Boyun Omurlarının Bölümleri ve Özellikleri

  • Birinci Boyun Omuru (Atlas): Bu omura verilen ismin en önemli sebebi, baş yuvarlağını üzerinde taşıyor olmasıdır. Ön ve arka iki kemer ile birbirine bağlanmış ve yan kitlelerden meydana gelmiştir. Atlas omuru, boyun omurlarının en geniş olanıdır ve kemerler ile kitleler arasında kalan foramen vertebrae, diğer omurlarınkinden en büyük olanıdır.
  • İkinci Boyun Omuru (Eksen Kemik): Bu omur, cisminin üzerinde dikey bir çıkıntıya sahiptir. Atlasın ön kemerinin arka yüzündeki yüzey ile eklem yaparak bu çıkıntıyı oluşturur. Bu çıkıntının adı kemik dişidir. Tıpkı bir köpek dişi gibi olan bu kemik, densin eksen kemiğin cismi ile birleşen bir tabanı, bunun biraz üzerinde dar bir boyunu vardır. Tepesinin küt olan kısmına apex dentis denir. Dens, önden arkaya doğru biraz basık olup, ön ve arka yüzeyleri eliptik biçimdedir. Bu kemikte eklem çıkıntılar yerine facies articulares laterales adı altında alt ve üst durumda eklem yüzeyleri bulunur.
  • Altıncı Boyun Omuru: Bu omurda enine çıkıntının ön tüberkülü, diğer omurlarınkinden daha çıkıntılı ve kalındır.
  • Yedinci Boyun Omuru: Bu omur, boyun omurunun en son parçası olup, göğüs omurlarına doğru bir geçit omuru görevi üstlenmiştir. Cisminin yan yüzeyleri alt kısımlarda bazen birinci kaburga ile eklem yapan bir yüz gösterirken, enine çıkıntıları daha uzun ve bir tüberküllüdür. Bu boyun omurunda foramen transversarium çok küçük olduğundan, içinden vertebral arter geçemez. Omur kemerleri kendinden önceki omurların kemerlerinden daha yüksek, diken çıkıntısı ise tek tüberküllü ve daha uzundur. Bu diken şeklindeki çıkıntı, deri altından bile çıplak gözle ve elle fark edilebilir.

Boyun Omurlarının Önemi ve Farklılıkları

Boyun omurları, birçok özelliği bakımından diğer omurlardan farklılık gösterir. Hem işlevselliği hem de şekil bakımından diğer omurlardan oldukça farklıdır. Vücudun denge mekanizmasının önemli bir parçası olan boyun omurlarının rahatsızlanması, kişinin dengede durmasına engel olabilir. Özellikle boyun omurlarında yaşanan düzleşme, buna en iyi örnektir. Düzleşmeden kaynaklı olarak, bu tür insanlarda düz sabit ayakta durma işlevi zorlaşır ve sabit bekleme esnasında beden sağa veya sola yatış gösterebilir. Bu nedenle, vücudumuzun her organı ve uzvunun bir görevi vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Uzaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Boyun Uzaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Boyun Kası Geliştirme Nasıl Yapılır?

Boyun Kası Geliştirme Nasıl Yapılır?

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Güncel

Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun Uzatma Egzersizleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Boyun Uzatma Egzersizleri Nedir ve Nasıl Yapılır?

Boyun Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun ve Omuz Ağrıları

Boyun ve Omuz Ağrıları