Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?
27 Haziran 2024

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Fıtığı Egzersizleri

Boyun fıtığı rahatsızlığında düzenli olarak yapılacak egzersizler, boyun bölgesinin güçlendirilmesine ve bu bölgenin esneklik kazanmasına yardımcı olur. Boyun kaslarındaki güçlenme, başı daha rahat taşımaya ve boyunda olabilecek rahatsızlıkların giderilmesinde etkili olur. Boyun omurlarının arasında yer alan disklerin zaman içinde yıpranması ve fıtıklaşması boyun fıtığına neden olmaktadır. Bu nedenle, düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, boyun fıtığının oluşumunu önlemeye ve gelişimini engellemeye yardımcı olabilir.

İzometrik Egzersizler

İzometrik egzersizler ayakta ya da dik bir şekilde oturarak yapılabilir.

  • Fleksiyona Direnç: Ellerinizi alın bölgesine koyarak, başınızı öne doğru hareket ettirin. Bu hareketi yaparken ellerinizle başınızın hareketine engel olmaya çalışın. Hareketi ona kadar sayarak, 3 defa tekrarlayabilirsiniz.
  • Ekstansiyona Direnç: Başınızın arka tarafına ellerinizi koyun. Bu sırada başınızı arkaya doğru itmeye çalışın. Aynı zamanda ellerinizle buna engel olmaya çalışın. Hareketi ona kadar sayarak, 3 defa tekrarlayabilirsiniz.
  • Yana Eğilmeye Karşı Direnç: Yüzünüzün sol tarafına sol elinizi koyun. Başınızı sol tarafınıza döndürmeye çalışırken, sol elinizle bu harekete engel olmaya çalışın. Bu harekette ona kadar sayılarak yapılmalıdır. Aynı şekilde yüzünüzün sağ tarafında bunu tekrarlamalısınız.
  • Döndürmeye Karşı Direnç Göstermek: Başınızın sağ arka tarafına sağ elinizi koyun. Başınızın sol şakak tarafına sol elinizi koyun. Bir taraftan elinizle direnç göstererek, başınızla sağ omuzunuzdan bakmaya çabalayın. Bu hareketi de ona kadar sayarak yapın. Bunu aynı şekilde başınızın diğer tarafına uygulayın.

İzotonik Egzersizler

  • Önce başınızı yavaş bir şekilde sağ tarafa döndürerek, üç saniye kadar durun. Ardından başınızı ön tarafa doğru döndürüp dinlenin. Bu hareketi sol tarafınıza doğru da yapın. Başın iki tarafına uygulayacağınız bu hareketleri beşer defa tekrarlayın.
  • Fazla zorlamadan başınızı çene bölgesiyle göğsünüze değecek gibi eğin. Bu şekilde dinlendikten sonra başı yavaşça arkaya doğru kaldırın. Bu şekilde yine dinlenin. Bu hareketleri beşer defa tekrarlayın.
  • Başınızı kulaklarınız omuzlara değecek şekilde sağ ve sol tarafa doğru eğdirin. Bu hareketi her iki tarafa beşer defa uygulayın.
  • Başınızla saat yönünde tam bir çember çizin. Bu hareket her iki yöne doğru üçer defa yapılmalıdır.

Boyun Fıtığı Egzersizlerine Destek Olacak Önlemler

  • Otururken çene bükülü, boyun arkaya çekilmelidir. Sandalye koldan destekli olmalıdır. Bu şekilde boyun ileriye eğildiğinde zorlanmamış olur.
  • Ayaktayken çene bükülü, boyun arkaya çekilmeli, bel düz durmalıdır. Öne doğru eğilirken, dizlerinizi bükmeyin.
  • Uyku halinde yüz üstü yatmaktan ziyade, yan yatmanız daha faydalıdır. Kullandığınız yastık, başınıza ve boynunuza uyumlu olmalıdır. Yatma sırasında boynun gergin olmaması gerekir. Her zaman yastıkla desteklenmelidir.
  • Bir yere uzanırken, bir şey kaldırırken dizlerinizi bükerek, kaslarınızdan destek almalısınız. Daima ani hareketlerden sakınmalısınız. Yukarıya doğru uzun süre bakmaktan kaçınmalısınız.
  • Masa başında uzun süre çalışmak zorunda olanlar, belirli aralıklarla kalkıp dolaşmaya çalışmalıdır.
  • Araç kullanırken koltuğunuzun yüksekliği doğru ayarlanmalıdır. Öne doğru eğilmenizi gerektirmeyecek yükseklikte olması uygundur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

Boyun Fıtığı Nasıl Geçer?

Boyun Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Boyun ve Omuz Ağrıları

Boyun ve Omuz Ağrıları

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Boyun Fizik Tedavi

Boyun Fizik Tedavi