Boyunda Beze Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Boyunda Beze Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Beze Nedir?

Boyunda beze, vücudun hemen hemen her bölgesine yayılmış olan lenfatik sisteme ait bir parça olan lenf düğümlerinin büyümesi olarak tanımlanır. Lenf düğümleri, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak vücutta enfeksiyon ve kanser gibi durumlarla mücadele ederler. Boyun bölgesinde yaklaşık 200-300 lenf düğümü bulunur.

Lenf düğümleri enfeksiyon veya kanser gibi durumlarla savaşırken büyürler. Bu büyüme, içinde bulunan ve sorunlarla mücadele eden hücre sayısının artmasından kaynaklanır. Normalde lenf düğümlerinin boyutu 1 santimetre kadar olabilir, ancak 1 santimetreden daha büyük olan bezeler mutlaka uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Boyundaki lenf düğümleri şu bölgelerde bulunabilir:

  • Boyunda
  • Çene altında
  • Boynun ortasında ya da yan kısmında
  • Boyunda yer alan en büyük kasın üst, orta ve altında
  • Kulak ön ve arkasında gruplar halinde

Boyun bölgesinde vücudun diğer bölgelerine zarar verecek bir olgu varsa, lenf düğümleri büyüyebilir. Kanser durumlarında, kanserli hücreler lenf yoluyla yayılma eğilimindedir ve bu hücreler uzun süre boyun lenf düğümlerine takılabilirler. Bu durum, vücutta var olan diğer tüm bölgeler için de geçerlidir. Genelde kanser hücresinin çevresinde bulunan lenf düğümleri etkilenir. Boyunda kitle olan bir hasta için yaşı ve kitlenin bulunduğu yer büyük önem taşır. Çocuklarda oluşan kitleler genellikle enfeksiyon kaynaklıyken, 40 yaşını aşmış kişilerde kanser ilk olasılıklardan biridir. Bu nedenle detaylı araştırma yapılması gerekir. Bu durum boynun orta kısmında yer alan tiroit bezi ile sıklıkla karıştırılmaktadır.

Enfeksiyon Kaynaklı Bezelerde Oluşan Belirtiler

  • Yakın bir zamanda oluşum göstermesi
  • Ağrılı olması
  • Cildin üst kısmında kızarıklık oluşması
  • Enfeksiyona neden olan sorunun görünür olması (Geniz eti ve bademcik gibi)
  • El ile muayenede yumuşak olması

Kanser Kaynaklı Bezelerde Oluşan Belirtiler

  • Hastanın yaşının 40 yaş üstü olması
  • Bezenin uzun süredir var olması
  • Ağrı olmaması
  • El ile muayene sırasında sert ve cilde yapışık olması
  • Birbirine yapışık grup halinde birçok bezenin olması
  • Kulağın alt kısmında yer alması

Boyun bezelerinde detaylı muayene şarttır. Eğer beze enfeksiyon kaynaklı ise ilaç tedavisi ile hasta yakından takip edilir. Doktor gerekli görürse radyolojik ve kan tetkikleri isteyebilir. Eğer tümör söz konusu ise, kaynaklanabileceği yerler detaylı bir şekilde incelenir. Boyun ve baş bölgesine ait radyolojik testler yapılır. Kitlenin oluşum gösterdiği yerlerden biyopsi alınarak incelenir.

Yapılan incelemeler sonucu cerrahi ya da farklı tedavi yöntemleri uygun görülebilir. Bazı vakalarda yapılan incelemeler sonucu gerekli bilgiye ulaşılamazsa kitlenin tümü çıkartılabilir. Devam eden süreçte radyoterapi, kemoterapi veya antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemlerine hastalığı takip eden doktor karar vermelidir.

Doğumsal Kitleler ve Diğer Faktörler

Boyunda oluşabilecek kitlelere neden olabilecek bir diğer faktör de doğumsal kitlelerdir. Bu kitleler yaş ilerledikçe ortaya çıkar ve enfeksiyon gibi durumlarda şişerek belirginleşir. İyi huylu bezelerdir ve özellikle boynun orta kısmında yer alırlar. Tedavi seçeneği ise daha çok cerrahidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Hareketleri Nasıl Yapılır?

Boyun Hareketleri Nasıl Yapılır?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Ani Boyun Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Ani Boyun Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Boyun Omurları Türleri ve Özellikleri

Güncel

Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Güncel

Boyun Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kırılması Belirtileri ve Tedavisi