Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Boyun Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Egzersizleri

Boyun, baş ile omuz arasında yer alan ve vücudun önemli bölgelerinden biridir. Başın dik durmasını, hareketliliğini ve görüş açısını ayarlayan bu bölge, omurlar, kıkırdaklar ve kaslar gibi birçok bileşenden oluşur. Boyun omurları, başın istenilen yöne çevrilmesine yardımcı olur ve oldukça sağlam bir yapıya sahiptirler. Ancak, bu omurlar arasındaki kıkırdaklar ve kaslar zedelenebilir ve bu da ağrıya yol açarak kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.

Boyun Ağrılarının Nedenleri

Boyun tutulması, kireçlenme, boyun incinmesi, kas spazmı ve boyun fıtığı gibi pek çok neden, boyunda ağrıya yol açabilir. Bu ağrılar genellikle boyun kaslarının kasılması gibi nedenlerden kaynaklanır. Boyun ağrılarından ve tutulmalardan kurtulmak için bazı egzersizler ile boyun kasları geliştirilebilir. Bu egzersizler sayesinde boyunda oluşan problemler hafifletilebilir.

Boyun Egzersizlerinin Önemi

Boyun ağrıları oluştuğunda veya boynu olası ağrılardan korumak için yapılacak egzersizler, boyuna esneklik kazandırarak boynu güçlendirebilir. Boyun, vücudun en önemli bölgelerindendir ve herkesin güçlü boyun kaslarına ihtiyacı vardır. Boyunda oluşan sorunları önlemek ve rahatlamak için egzersizler en iyi tedavi seçeneğidir.

Temel Boyun Egzersizleri

  • Boynu Öne Eğme: Boynu serbest bırakarak, çene göğse değecek şekilde baş öne eğilir. Ardından baş yavaşça kaldırılarak egzersiz tamamlanır. Bu işlem 5 defa tekrarlanmalıdır.
  • Boynu Arkaya Uzatma: Baş arka tarafa doğru yavaşça eğilir. Boyun arkaya eğilebildiği kadar eğilerek tavana bakılır. Ardından baş tekrar dik bir pozisyona getirilerek egzersiz tamamlanır. Bu işlem 5 defa tekrarlanmalıdır. Eğer egzersiz baş dönmesine yol açarsa ara verilmelidir.
  • Boyun Çevirme: Baş dik bir pozisyona alınarak ilk olarak sağa doğru yavaşça dönebildiği kadar çevrilir. Ardından ters istikamete çevrilir. İşlem 5 defa tekrarlandıktan sonra aynı işlem sol tarafa doğru gerçekleştirilir. Yine baş dönmesi yaşanırsa egzersiz bırakılmalıdır.
  • Başı Yana Eğme: Dik bir pozisyonda karşıya bakar şekildeyken baş sağ tarafa doğru eğilerek omuzlara değmesi sağlanır. Beş defa sağa eğildikten sonra ardından beş defa sol tarafa eğilir.
  • Baskı: Avuç içi başın sağ tarafına baskı uygulayacak şekilde yerleştirilir. Sağ avuç içi başın sağ tarafına baskı uygularken aynı zamanda baş avuç içine baskı uygulamalıdır. İşlem anında beşe kadar sayılır ve baş serbest bırakılır. Ardından aynı işlem sol tarafa uygulanır.
  • Rahatlama Egzersizi: Rahatlama egzersizi akşam yattıktan sonra ve sabah kalkmadan önce yapılırsa oldukça rahatlama sağlar. Sırt üstü yatar pozisyonda boynu destekleyecek ufak bir yastık koyulur. Burundan derin nefes alınarak ağızdan geri verilir. İşlem üç defa tekrarlanır. Ardından başa el ile hafif hareketlerle masaj yapılır.

Ekstra Boyun Egzersizleri

Eller başın arka kısmında birleştirilerek baş arka tarafa doğru itilir. Ancak eller ile itme işlemine engel olunur. Bu şekilde beşe kadar sayılır ve 20 saniye kadar mola verildikten sonra işlem tekrarlanır. Her bir işlemde süre biraz daha artırılır.

Bu tür boyun egzersizleri haricinde, günün herhangi bir zamanında omuzlar yukarı çekilebileceği kadar çekilir ve beşe kadar saydıktan sonra omuz serbest bırakılır. Ayrıca omuzlar öne ve arkaya götürülüp beşe kadar sayılarak omuzlar eski pozisyonuna getirilerek rahatlama sağlanabilir.

Boyun sağlığını korumak için düzenli olarak egzersiz yapmak ve doğru duruşu sağlamak önemlidir. Bu egzersizler, hem mevcut ağrıları hafifletmek hem de gelecekteki olası sorunları önlemek için etkili yöntemlerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Altay

06 Nisan 2024 Cumartesi

İyi günler benim boynumda uzun süredir dayanılmaz ağrılar var. Doktora gittim ve boyun fıtığı olduğunu söyledi boyun egzersizleri yapıyorum sürekli. Acaba bu boyun egzersizleri boyun fıtığına zarar verir mi? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Altay Bey,

Boyun fıtığı teşhisi konduktan sonra doktorunuzun önerdiği egzersizleri yapmanız genellikle faydalıdır ve ağrılarınızı hafifletebilir. Ancak, egzersizlerin doğru ve düzenli bir şekilde yapılması çok önemlidir. Yanlış yapılan hareketler boyun fıtığına zarar verebilir ve ağrılarınızı artırabilir. Bu nedenle, egzersizleri yaparken dikkatli olmalı ve herhangi bir rahatsızlık hissettiğinizde durmalısınız. En doğru bilgiyi ve egzersizleri doktorunuz veya bir fizyoterapistten almanız en iyisi olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Güldem

Merhaba Boyun ağrıları oluştuğunda ya da boynu oluşabilecek ağrılardan korumak için uygulanacak egzersizler boyuna esneklik katarak boynu güçlendirir. Boyun fıtığına da hiçbir zararı yoktur. Ayrıca omuzlar yukarı çekilebileceği kadar çekip beşe kadar saydıktan sonra omuz serbest bırakın. Omuzlar öne ve arkaya götürülüp beşe kadar sayılarak omuzlar eski pozisyonuna getirdiğinizdede rahatlarsınız

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun Kemiği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

Boyun Fıtığının Zararları Nelerdir?

Boyun Fıtığının Zararları Nelerdir?

Boyun Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Boyun Damar Tıkanıklığı Belirtileri

Boyunda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi