Boyun Fıtığı Ameliyatı ve Sonrası
21 Haziran 2024

Boyun Fıtığı Ameliyatı ve Sonrası

Boyun fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı rahatsızlığı ilerlemiş olan hastalara uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Genellikle, boyun fıtığı tedavisi ameliyat dışında çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Ancak, uygulanan tedavilere yanıt vermeyen, omuriliğe ve sinir köküne baskı olan, güç kaybı yaşanan hastalarda ameliyat önerilmektedir. Boyun ağrılarıyla karakterize edilen bu rahatsızlık, boyun omurları arasındaki disklerin fıtıklaşması ve sinir köklerine baskı yapmasıyla ortaya çıkar. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi tedavileri özellikle ilk aşamadaki rahatsızlıkları gidermekte etkilidir. Ancak hastalığın ilerlemesiyle birlikte kollara ve ellere yayılan ağrılar meydana geldiğinde, boyun fıtığı ameliyatı uygulanmalıdır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın yapılan fiziksel muayenesinden sonra, ameliyatın ön taraftan mı yoksa arka taraftan mı yapılacağına radyolojik incelemelerin ardından beyin cerrahı karar verir. Ön taraftan yapılan ameliyatlar genellikle boynun sağ tarafından gerçekleştirilir. Cilde açılan 4-5 cm'lik bir yatay kesi ile cilt altı dokusuna ve altındaki yüzeysel kas dokusuna ulaşılır. Bu şekilde inilerek, alttaki dokulara ve şah damarına kadar gidilir. Omurgaya ulaşabilmek için özel bir cihaz kullanılarak şah damarı dışarıya, soluk ve yemek borusu da içeriye alınır. Bu sayede bu yapılar boyun omurgasının ön tarafına taşınmış olur.

Ameliyatın yapılacağı omuru belirlemek için röntgen çekilir. Bu şekilde hangi omurun fıtıklaştığı belirlenir. Bu bölgeye ekartörler yerleştirilir. Daha sonraki aşamada ise mikroskopla yapılacak mikrodiskektomi işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemde boşaltılmış disk yerine komşu olan iki omurun sabitlenmesi için, protez ya da kemik parçasından faydalanılır. Yeniden röntgen çekilerek, bölgedeki kanama kontrol edilir. Daha sonra açılmış olan kesi yeri, dikiş almaya gerek kalmayacak özellikteki dikişlerle kapatılır. Arka taraftan yapılan ameliyatların sayısı oldukça azdır. Sadece fıtığın orta tarafta bulunmaması ve omurilikten çıkan sinir kökünün kanalın ağzında bulunması durumunda ameliyat boynun arka tarafından uygulanır.

Boyun Fıtığı Ameliyatından Sonra Yaşananlar

Ameliyattan sonra hastalar evde günlük işlerinin ağır olmayanlarını yapabilir. Belirli bir süre önden açık olan kıyafetlerin giyilmesine dikkat edilmelidir. Hastalar, ilk bir haftada boğazlarında yutkunma zorluğu ve bir şey takılmış hissi duyabilir. Bu etki, yemek borusunda meydana gelen ödem nedeniyle oluşur. Bu yüzden hastaların sulu gıdalar tüketmesi gerekir. Bu dönemde meydana gelen ses kısıklığı normal bir komplikasyondur ve en fazla 3 ay içinde normale döner. Ayrıca hastalarda başlangıçta kesi yerinde ağrı, yanma ve batma hissi oluşabilir. Bu tür ağrılar oldukça normaldir ve kısa sürede geçecektir. Uyuşukluk ve karıncalanma gibi etkiler oluşursa, bunlar daha uzun sürede geçebilir.

Hastalara boyunluk takması önerildiyse, bunun ameliyattan sonra en az 15 gün süreyle takılması gerekir. Doktorun önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. Bunların dışında başka ilaç alınmamalıdır. Yatarken sağlığınıza uygun bir yastık kullanmalısınız. Ameliyat sonrasında dikiş alınmasına gerek kalmaz. Fakat kesi yerinde akıntı, kızarıklık, şişme gibi etkiler olursa mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Hastaların ameliyat sonrasında özellikle ağır işlerde çalışıyorlarsa, en az 6 ay dinlenmesi gerekir. Hafif işlerde çalışan hastalar ise 1 ay içinde işlerine dönebilir. Sportif faaliyetlerin ağır olanları en az 4 ay süreyle yapılmamalıdır. Bunun yerine yürüyüş ve yüzme gibi etkinlikler tercih edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Boyun ve Omuz Ağrıları

Boyun ve Omuz Ağrıları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Güncel

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Boyun Tutulmasının Nedenleri?

Güncel

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Boyun Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boyun Fıtığı Ameliyatı ve Sonrası

Boyun Fıtığı Ameliyatı ve Sonrası